Services

Saveti za uštedu goriva

Način na koji vozite direktno utiče ne samo na vas, vašu porodicu i na druge ljude, već i na životnu sredinu.

Krovni nosač

Krovni nosač? Ne.

Stavljanje krovnog nosača samo onda kada vam je potreban može da vam uštedi još 5% goriva.

Gume

Ako su vam gume nedovoljno naduvane za samo 1psi, ekonomičnost potrošnje goriva može da bude smanjena za 3%. Stoga proveravajte gume jednom nedeljno ili svaki put kada sipate gorivo.

Rezervoar za gorivo

Proverite poklopac rezervoara
Nakon svakog sipanja goriva, jednostavno proverite da li je poklopac rezervoara dobro zavrnut. To sprečava da gorivo, a samim tim i vaš novac, ispari.

Vozite ujednačeno
Nemojte da vozite agresivno – potrošićete do jedne trećine goriva više nego ako vozite ujednačeno. Pokušajte da ne kočite i ne ubrzavate naglo, i upravljajte vozilom što je ravnije moguće.

 

Izbegavajte prekomernu težinu
Za svakih dodatnih 45kg koje nosite u automobilu, ekonomičnost potrošnje goriva može da se smanji za 1-2%.

Planirajte svoju vožnju

Kombinovanje vožnji - kao npr. odlazak do prodavnice i razvoženje članova porodice - je najlakši način za uštedu goriva.

Smanjite upotrebu klima-uređaja
Izbegavajte korišćenje klima-uređaja tokom vrelih ili hladnih dana. To predstavlja dodatno opterećenje za motor zbog kojeg se potrošnja goriva povećava za do 8%. Pokušajte da umesto toga koristite unutrašnji sistem za ventilaciju vašeg automobila.

Proverite filtere vazduha
Motori automobila su izdržljivi, ali im je ipak potrebna zaštita od nečistoća da bi mogli efikasno da rade. Zamena zagušenog filtera vazduha može da poboljša ekonomičnost potrošnje goriva za do 10%.

Izbegavajte "špiceve"
To je verovatno najgore vreme za vožnju, ali izbegavanje "špiceva" takođe znači da ćete provesti manje vremena zaglavljeni u saobraćaju, trošeći gorivo.

 

Menjač

Izaberite viši stepen prenosa  
Sporija vožnja u višem stepenu prenosa troši manje goriva. Bolje je prebaciti u viši stepen prenosa kad god je moguće.

Koristite tempomat
Korišćenje tempomata na glavnim putevima vam pomaže da održavate konstantnu brzinu, čineći svaku kap goriva bitnom.

Izbegavajte visoke brzine
Što brže idete, nailazite na veći otpor vazduha. To dovodi do toga da vaš automobil troši više goriva samo da bi održao brzinu. Razlika u brzini od svega 12 km/h može da utiče na potrošnju goriva sa do 23%.

Održavajte brzinu
Kada se krećete nizbrdo, održavajte stalni broj obrtaja motora. I dalje ćete imati dobar zalet ako nakon toga treba da idete uzbrdo.

Motor

Izbegavajte prekomeran rad motora u mestu
Kada motor radi u mestu ne idete nikuda, ali ipak trošite gorivo. Ako ste u koloni tokom nekih 10 sekundi, isključite motor do trenutka dok vam ne bude potreban.

 

Servisiranje motora
Prljav motor povećava potrošnju goriva. Počnite time što ćete zameniti dotrajale svećice i smanjićete potrošnju goriva za do 5%.

Izbegavajte visok broj obrtaja motora
Trebalo bi da izbegavate visok broj obrtaja motora. Promenite stepen prenosa na vreme kada pokrećete automobil ili kada ubrzavate.

Koristite odgovarajuće motorno ulje

Korišćenjem motornog ulja koje je preporučio proizvođač vašeg automobila možete da poboljšate ekonomičnost potrošnje goriva za 1-2%. Korišćenje ulja višeg kvaliteta i Shell FuelSave takođe pomaže.

Prozori

Držite prozore zatvorenim
Vožnja sa otvorenim prozorima vas usporava. To vas obično navede da jače pritisnete papučicu gasa, zbog čega trošite više goriva. Umesto toga, koristite unutrašnji sistem za ventilaciju vašeg automobila (ne klima-uređaj).

Fizičko stanje vozača

Održavajte hidrataciju
Pijenje vode i dobra hidratacija vam pomaću da budete bolje koncentrisani. Kada ste fokusirani, obično vozite efikasnije.